Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

17.03.2020

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

Kaikki henkilöt, joilla on epäily koronavirustartunnasta tai influenssasta, tulee pysyä kotona oireiden alkamisesta vähintään viikon ajan. Jos oireet jatkuvat pidempään, tulee kotona pysyä oireiden ajan ja niiden loputtua vielä yhden oireettoman päivän ajan.

Päivystykseen tai terveydenhuollon yksiköihin tulee olla yhteydessä ainoastaan, jos vointi on sellainen, että kotihoito-ohjeilla ei pärjää. Epäily koronavirustartunnasta ei ole enää syy soittaa päivystysapuun tai terveysasemille.

80 % koronataudista on lieviä ja voidaan sairastaa kotona. Jos kuitenkin yleistila laskee, on oltava yhteydessä virka-aikana Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen päivystysnumeroon 08 452 700, päivystysaikana Oulun seudun yhteispäivystyksen neuvontanumeroon 08 315 2655 tai virka-ajan ulkopuolella Oulaskankaan yhteispäivystyksen terveysneuvontaan p. 08 315 7840.

Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

Ulkomailta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa.

THL seuraa kansainvälistä tilannetta ja päivittää Ajankohtaista koronaviruksesta -sivua (THL)

Kaikki vierailu ja ryhmätoiminnot hoitolaitoksissa keskeytetään toistaiseksi.

Mikäli sinulla on lieviäkin flunssaoireita tai jos olet ollut lähikontaktissa koronavirustartunnan saaneen henkilön kanssa vähintään 15 min, sinun ei pidä missään nimessä tulla neuvoloihin, kouluterveydenhuollon tarkastuksiin, fysioterapiaan, suun terveydenhuoltoon tai kiireettömälle ajanvaraukselle lääkäriin tai hoitajalle (ellei käynti ole ehdottoman välttämätön muun terveydentilan vuoksi). Ole yhteydessä puhelimitse.

Normaali käsihygienia on tärkeää. Monia hengitystieviruksia on liikkeellä ja kausi-influenssaa esiintyy. Suosittelemme influenssarokotteen ottamista.

Milloin voi epäillä sairastavansa koronavirus COVID-19:n aiheuttamaa infektiota?

1) henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten
• kuume ja/tai
• yskä ja/tai
• hengenahdistus ja/tai
• keuhkokuumeeseen viittaava löydös keuhkokuvassa.

2) ja lisäksi henkilö on 
• oleskellut epidemia-alueella tai
• ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun uuden koronaviruksen aiheuttaman tapauksen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua. Oireettomia epidemia-alueella oleskelleita ei tutkita.

Valtakunnallinen neuvontapuhelin

Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa on nyt mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Hyvä käsihygienia sekä yskimishygienia ovat ensiarvoisen tärkeitä.

Katso THL:n sivuilta ohjeet käsienpesuun ja yskimiseen.

Lue lisää käsihygieniasta ja yskimisestä:  https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen

Lisätietoja koronaviruksesta COVID-19

Tietoa koronaviruksesta: Koronavirus COVID-19 (THL)

Usein kysyttyä koronaviruksesta COVID-19 (THL)

PPSHP:n ohje: Miten toimit, jos epäilet koronavirus-infektiota (PPSHP)

Ulkoministeriön sivulta voi tarkistaa uusimmat matkustustiedotteet (UM)

THL:n ohjeita epidemia-alueella matkustaville (THL)